9. Epilog

 tea-kaiseki

Du har bestilt teen, og dit sushi-måltid lakker mod enden. Jeg håber, at du fandt alt tilfredsstillende og nød maden. Forhåbentlig er du stadig lidt sulten, så du snart vil komme tilbage efter mere.

Tak fordi du fulgte mig på denne tur med kulturhistorie, håndværk, kunst og videnskaben bag sushi. Tak fordi du lod mig dele min lidenskab for sushi med dig og give mig mulighed for at fortælle dig om glæden ved at lave god sushi og om de mange sundhedsmæssige fordele, der er forbundet med japansk mad.

Jeg håber, at min fortælling har stimulteret, udfordret og tilskyndet dig til selv at udforske sushi, at ‘stjæle kunsten fra mesteren’, og fået dig til selv at lede efter ny slags sushi og eksperimentere i dit eget køkken. Jeg fortalte dig ikke alt; der er meget mere for dig selv at opdage og opfinde.

Kulturen omkring sushi er måske nok gammel og agtværdig, omgivet af traditioner og etikette. Den kan omfatte ingredienser, som er rig på subtile smagsindtryk og fremtrædelsesformer, der kan synes fremmedartede. Muligvis skal man bruge specielle redskaber til fremstilling og særlige serveringsfade til præsentation af sushi.

Men lad mig alligevel minde dig om, at når alt dette er sagt, består kunsten at lave sushi jo ikke i andet end at udskære rå fisk, koge ris og spise de to ting sammen.


  • Ole G. Mouritsen:
    Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed
    Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
    ISBN 978-87-17-04075-5 (2009)
    Pris: 299,00 kr, inkl. moms
    360 sider.
    Ca. 400 illustrationer og oiginaltegninger